2012-07-14
Asekaupasta
Aamuhartaus to 12.07.2012
Simo Repo, viestintäpäällikkö, Espoo
Näinä viikkoina käydään YK:ssa neuvotteluja kansainvälisen asekauppasopimuksen aikaansaamiseksi. Tavoitteena on saada aikaan sopimus, joka estäisi asekaupan mm. sisällissotaa käyviin maihin.
Myös omassa maassamme keskustellaan aseista. Liikaa viattomia ihmisiä on viime vuosina kuollut silmittömän ja järjettömän ammuskelun seurauksena.
Maailmassa ammutaan ihminen kuoliaaksi keskimäärin joka minuutti. Suurin osa uhreista on siviilejä, naisia ja lapsia. Miljoonat ihmiset joutuvat vuosittain jättämään kotinsa vastuuttoman ja säätelemättömän asekaupan seurauksena. Ihmisiä haavoitetaan, raiskataan ja sorretaan. Aseisiin käytetyt rahat ovat pois terveydenhuollosta ja koulutuksesta.
Kansainväliset sopimukset kattavat banaanien ja pulloveden kauppaamisen, mutta eivät kontrolloi aseiden ja luotien kauppaa.
Aseellinen väkivalta on usein syynä myös nälkään, köyhyyteen ja yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen. Aseelliset taistelut tuhoavat paikallisten ihmisten elinkeinot ja aiheuttavat köyhyyttä. Sisällissotien päätyttyä fyysiset ja henkiset vammat, kotien tuhoutuminen, ympäristön pilaantuminen ja perheiden hajoaminen hidastavat jälleenrakennusta ja heikentävät ihmisten mahdollisuuksia hankkia toimeentulonsa tai osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon.
Suomessa maailman aseelliset kriisit näkyvät pakolaisten määrässä. Turvalliseen Suomeen tullaan sieltä, missä ihmisten henki on uhattuna, missä ihmisoikeuksia poljetaan eikä hyvää, turvallista tulevaisuutta ole näköpiirissä.
Monet köyhät maat käyttävät suuren osan rahoistaan asevarusteluun - samalla kun esimerkiksi koulutus tai sosiaali- ja terveydenhuolto jäävät hoitamatta.
Yhteisiä sopimuksia syntyy vain silloin, kun ihmiset niitä yksituumaisesti haluavat. Kun suomalaiset poliitikot ja virkamiehet neuvottelevat kansainvälisissä pöydissä, he ovat sitä vahvempia, mitä suuremman tuen he tavallisilta suomalaisilta ihmisiltä saavat. Siksi ei ole lainkaan yhdentekevää, mitä sinä ajattelet asekaupasta ja aseiden viemisestä maihin, joissa niitä todennäköisesti käytetään ihmisoikeusloukkauksiin.
Kirkkomme katekismus selittää kauniisti viidettä käskyä: "Älä tapa!"
Koska Jumala on rakkaus, hän tahtoo, että rakastamme lähimmäistämme niin kuin itseämme.
Jokaisen ihmisen elämä on Jumalan lahja ja sellaisena arvokas. Emme saa tuottaa lähimmäisellemme vahinkoa emmekä kärsimystä. Meidän on suojeltava häntä kaikissa oloissa. Erityistä tukea on annettava kaikkein heikoimmille.
Näitä kaikkein heikoimpia - niitä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa aseellisten taistelujen ja vainon takia - on maailmassa noin 43 miljoonaa, lähes kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa on asukkaita.
Aseet eivät pelkästään tapa ja vammauta ihmisiä, vaan lisäävät koko yhteiskunnan turvattomuutta. Vääriin käsiin joutuneet aseet lisäävät pakolaisuutta, terroritekoja, raiskauksia ja lapsisotilaiden käyttöä.
Kansainvälisen asekauppasopimuksen aikaansaamista tukee näkyvästi myös Kirkon Ulkomaanapu. Sekä sen että kirkkomme lähetysjärjestöjen päivittäisessä työssä näkyy se kurjuus, minkä kansainvälinen säätelemätön asekauppa saa aikaan.
Vastuuton ja huonosti säädelty asekauppa ruokkii sisällissotia, köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia.
Kuulukoon sinun tämän päivän rukouksiisi huokaus siitä, että maailman viisaat päättäjät voisivat vastuullisesti solmia sopimuksen, joka vähentäisi väkivaltaa ja sortoa sekä samalla lisäisi ihmisten mahdollisuuksia ihmisarvoiseen ja tasapainoiseen elämään.
Maailman köyhät ja sorretut tarvitsevat apuamme. He tarvitsevat taloudellista apua, mutta ennen kaikkea sitä, että heillä olisi mahdollisuus hyvään ja turvalliseen elämään ja tulevaisuuteen.
Siihen voit vaikuttaa myös sinä. Sekä omilla asenteillasi, puheillasi että rukouksillasi.
Siunatkoon sinun päiväsi kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.
Virsi: 592:1-2
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti